Bir Flamingoyu Kurtarmak...

Telefonla bize ulaşan , Enez sahildeki Aqua Beach otelin personeli , denizde bir Flamingo gördüklerini hayvanı ölmek üzereyken denizden çıkardıklarını şu anda bir köşede yattığını durumunun pek de iyi gözükmediğini bildirip yardım istediler. 
Aqua Beach’in duyarlı ve bilinçli personeline teşekkür edip Flamingo’yu kendilerinden teslim aldık. uzman veteriner hekimleri arayıp durumunu anlattık ve onların yönlendirmesi ile ilk etapta rahat etmesini dinlenmesini sakinleşip kendisine gelmesini sağlamaya çalıştık..
Tuzlu suda kaldığı ve sırılsıklam olduğu için önce hafifçe tatlı su ile yıkayıp daha sonra tüylerini kuruttuk. sıvı gıda verdik, stres faktörlerini en aza indirmeye çalıştık, sessiz bir ortamda kendini güvende hissetmesi için yatak odamızı ona ayırdık. Altına temiz havlular serdik ve odanın dolap ile balkon kapısı arasındaki boşluğuna kendisine zarar vermeyeceği şekilde yerleştirdik.
Flamingo’nun belirgin bir yarası gözükmemekte. şimdilik gözlem altında tutuyoruz, gücünü toparlar ayağa kalkarsa kendi başına yemek yiyene kadar misafir edeceğiz, daha sonra Flamingo sürülerinin olduğu yerde doğaya bırakacağız.. Ancak bir kaç gün içinde durumunda iyileşme olmaz ise İstanbul Üniversitesi veteriner Fakültesi’ne ulaştıracağız.. Bu süre içinde de uzman hekimler ile temasta kalıp bilgi alışverişi yapacağız. 
Yaralanıp hastalanıp bir şekilde eline insan eline düşen yabani hayvanları mümkün olduğunca etrafları kapalı, sağı solu arkası çevrili, izole, sesiz , korunaklı , kendilerini güvende hissedebilecekleri, yerlerde muhafaza etmek önemlidir. Hayvan odanın ya da alanın ortasına konulduğunda , sağdan soldan gelebilecek tehlikelere karşı sürekli tetikte kalmaya çalışıp , strese girebiliyor.. 
Aslında en doğrusu ve yapılması gereken ilgili kurumlara haber vermektir ancak, mevcut durumda hayvanları önce ilgili kurumlardan korumak gerekiyor. Ne yazık ki ; 3 gün önce İpsala’da kanadı kırık olarak bulunan leylek Edirne Milli parklar tarafından alınmış ve ertesi gün hayvan kaybolmuştur. Kendilerine Leylek nerede diye sorduğumuzda ise, ’ yahu kanadı kırık hayvan nereye gidecek, gece getirdik müdürlük bahçesine bıraktık sabah geldik yoktu nerede acaba leylek ? ’ yanıtını aldık.. 
kanadı kırık bir hayvanın bahçeye bırakılmaması gerektiğini, yaralı bir hayvanın kendisini savunamayacağını ve büyük ihtimalle ya insanlar ya diğer hayvanlar tarafından öldürülmüş olabileceğini kendilerine bildirdik. Bakanlık yetkililerinden bölge ve şube müdürlükleri personellerine yaralı hayvan tutma nakletme barındırma konusunda eğitim vermelerini , ve bölge ve şube müdürlüklerine bunun için gerekli ekipmanları sağlamalarını talep edeceğiz..
Fotoğraflardaki Flamingo için de milli parklar 3. bölgeyi arayıp ’ aman biz aldık, siz zahmet etmeyin ’ dedik.. aramızdaki fark onlar bu iş için maaş alırken işleri , görevleri bu iken , biz bunun için cebimizden harcıyoruz işimizden hayatımızdan aldığımız zamanlarda çoğu zaman imkansızlık içinde bunu yapmaya çalışıyoruz.. Devlet bu bütçeyi doğrudan STKlara verse hem hayvanlar kurtulmuş olacak , hem de pek çok hayvan hakkı savunucusu saçma sapan cahilliklere umursamazlıklara insanı çileden çıkaran olaylara şahit olmayacak, bu yaşadıkları saçmalıklar yüzünden tansiyon hastası olmayacak ve enerjilerini daha çok hayvan kurtarmaya , daha çok farkındalık projelerine ayırabilecekler...
Eğer sizin de elinize bir yabani hayvan geçerse , ’ mutlaka bir sorunu vardır aksi halde zaten hiç bir yabani hayvan insan eline geçmez’ şeklinde olaya bakıp, hayvanı kendisine zarar vermeyeceği, güvende olacağı şekilde kontrol altına alıp, UZMAN hekimlere başvurmalısınız.
Yaralı hasta güçten düşmüş bir yabani hayvan bulduğunuzda, 0507 510 23 30 nolu  telefonu arayıp bilgi alabilirsiniz.. Yaşam Ellerinizde..

Ege Sakin

Haytap Yaban Hayat Koordinatörü

  • Bir Flamingoyu Kurtarmak...
  • Bir Flamingoyu Kurtarmak...
  • Bir Flamingoyu Kurtarmak...